Ons witte herder teefje waar we veel van verwachten: Wij stellen u voor aan onze jongste jongedame Viva Ronja fan Cosmo`s Noflik Stee. Ronja is geboren op 15 april 2023 samen met nog 6 zusjes en een broertje. Een prachtig nestje gezonde pups met een geweldig fijn vrij en open karakter. Ze hebben allemaal diep zwart pigment en zwarte ogen. Binnenkort hebben we de reunie van ons V nestje en zullen er photoshoots worden gemaakt van alle 8. Deze foto`s worden gemaakt door Kees van Sundert, een specialist in het maken van foto`s van Zwitserse Witte Herders. De foto`s van deze reunie zullen we plaatsen op de paging Bijzondere Gebeurtenissen. 

In augustus 2024 gaan we met Ronja HD en ED rontgenen.  Als die uitslag in orde is hopen we met haar medio/eind 2025 een nestje pups te hebben.  Ondertussen laten we ook onderzoek doen naar genetische afwijkingen zoals MDR-1 en DM

Benieuwd? Neem gerust contactContact op. Wij leggen u graag alle duidelijk uit. 

  •  

De geschiedenis van de Zwitserse witte herder

De Zwitserse Witte Herder en de (witte) Duitse Herder hebben dezelfde voorouders. Een stukje geschiedenis zal dat duidelijk maken.

De vorige eeuw

Eind 1800 waren er vele soorten herdershonden in Europa. De belangrijkste hond in deze geschiedenis is de witte herdershond “Greiff”. Uit deze hond werden zowel gekleurde als witte nakomelingen gefokt. Een (gekleurde) kleinzoon van deze Greiff werd gekocht door fokker Von Stephanitz. Hij noemde de hond “Horand von Grafrath”. Deze Von Stephanitz zag in Horand zoveel goede eigenschappen dat hij besloot samen met zijn vriend Meyer een nieuwe rasstandaard op te zetten. Die van de toekomstige Duitse Herder.

de VDH

In april 1899 richtte hij daarvoor “der Verein für Deutsche Schäferhunden“ op.
Zijn hond Horand werd de eerste geregistreerde Duitse Herder. Belangrijk hierbij is vooral dat de stamvader van de Duitse Herder Horand, de witte herder Greiff als voorvader had. De Duitse Herder werd wereldwijd populair. Wit maar ook zwart waren echter niet gewenste kleuren. Er kwam (in Europa) zelfs een fokverbod voor de witte herdershonden. Veel van deze witte herdershonden werden geëxporteerd, o.a. naar Noord-Amerika waar men juist erg gecharmeerd was van de witte herder pups.

Zwitserse witte herder fokker Ann Tracy

De Amerikaanse fokster Ann Tracy besloot zelfs de witte pups te gebruiken om een eigen witte bloedlijn op te zetten. In 1917 werden de eerste pups uit haar fokkerij bij de Amerikaanse Kennelclub geregistreerd.

Terug in Europa

Pas in de jaren ‘80 kwamen Witte Herder pups weer terug in Europa.
In 1985 kochten verschillende Nederlandse fokkers Witte Herder pups uit Duitsland en Noord-Amerika. Het ras deed zijn intrede in Nederland. In 1986 werd het eerste nestje geboren. Begin jaren ‘90 werd de Witte Herder door de Raad van Beheer geregistreerd als ras in opbouw onder de (foutieve) benaming Amerikaans- Canadese Witte Herder. Dit werd later bij de nationale erkenning rechtgezet. Vanaf dat moment vond registratie plaats onder de naam Witte Herder.

De FCI erkenning

Vanaf 1 mei 1999 heeft Nederland als land het ras erkend. Net zoals de landen Denemarken, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Zuid-Afrika.
Dit betekent dat Witte Herder pups geboren in deze landen, ingeschreven worden door een FCI internationaal erkend bureau, zoals in Nederland de Raad van Beheer.
De inschrijving gebeurt in een “Voorlopig Register” (VR). Een paar jaar later blijken er genoeg bloedlijnen te zijn om ingeschreven te worden in het stamboek.